Blogi

Yksityisopetuksen voima – Emilian matikkatarina

Yksityisopetuksen voima – Emilian matikkatarina

Kun lapsen koulutie ei lähdekään sujumaan ilman haasteita, vanhempien huoli herää. Näin kävi myös Emilialle, jonka tarina on inspiroiva esimerkki siitä, miten oikeanlaisella tuella voidaan rakentaa itseluottamusta ja osaamista – sekä löytää uudenlainen ilo matematiikan parissa. Emilian tarina vanhempien luvalla. Alkuvaikeudet – Koulu tarjosi helpotetun kirjan, mutta ei ratkaisua Jo ensimmäisellä luokalla matematiikka tuntui Emilialle…

Miten Aino valloitti matematiikan yksityisopetuksen avulla ja pääsi unelma-ammattiinsa

Miten Aino valloitti matematiikan yksityisopetuksen avulla ja pääsi unelma-ammattiinsa

Jos lapsesi kamppailee matematiikan kanssa, kuten Aino aikanaan, voi oikeanlainen tuki ja opetus olla avain hänen unelmiensa saavuttamiseen. Kun matematiikka alkaa tuntua hankalalta, on tärkeää hakea apua ajoissa. Joskus haasteet tulevat eteen vasta peruskouluvuosien jälkeen. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä. Tässä on Ainon tarina. Kun tapasin Ainon ensimmäisen kerran, hän oli 19-vuotias, iloinen ja…

Hauskat ja hyödylliset matematiikkapelit: 

Hauskat ja hyödylliset matematiikkapelit: 

5 peliä, jotka tekevät matematiikasta lapsen lempipuuhan! Vanhempana haluat tietysti antaa lapsellesi parhaat mahdolliset eväät elämään. Matematiikka on tärkeä taito, joka auttaa lasta monella eri tavalla, ja onneksi sitä voi oppia myös hauskalla tavalla! Pelit ovat loistava tapa kehittää lapsen matemaattista ajattelua ja tehdä matematiikasta hauskaa. Tässä blogikirjoituksessa esittelen muutamia hauskoja matemaattisia taitoja kehittäviä pelejä:…

Hyvä, paha sormilla laskeminen

Hyvä, paha sormilla laskeminen

Annatko lapsen laskea sormilla? Sormilla tai sormien laskeminen on lapsille luonnollista, mutta meissä aikuisissa se herättää tunteita. Käsityksiä löytyy niin puolesta kuin vastaankin. Mikä on totta.  Kerronkin nyt Sormien ja varpaiden käyttäminen lukumäärien tunnistamiseen on ollut tavanomaista läpi ihmiskunnan historian. Erityisesti keräilijäheimot, joilla ei ole lukusanoja, ovat käyttäneet kehon osia, erityisesti sormia, alkeelliseen laskemiseen. Siksi…

Oppimisvaikeus ei ole paha asia

Oppimisvaikeus ei ole paha asia

Kun lapselta löytyy oppimisvaikeus, se tuntuu vanhemmista painajaiselta. Vaikka diagnoosin tultua maailma näyttää mustalle, ei se sitä ole. Edelleen on harmaan sävyjä ja valkoistakin. Kerron miksi ja miten. Aloita tästä: Lapsi on ihana juuri sellaisena kuin on. Silti me jokainen vanhempi toivomme, että lapsemme kehittyvät normaalisti, selviytyy koulusta kunnialla tai mieluummin vähän paremminkin ja löytää…

Kysely: Vanhemmat haluavat kehittää lapsen matemaattisia valmiuksia

Kysely: Vanhemmat haluavat kehittää lapsen matemaattisia valmiuksia

Syksyllä teimme kyselyn siitä, miten vanhemmat kokevat matematiikan, lasten matemaattisten valmiuksien vahvistamisen ja miten valmiita he ovat panostamaan tähän kehitykseen. Kyselyyn vastasi yli tuhat vanhempaa, isovanhempaa ja muuta kasvattajaa. Tässä kirjoituksessa kerron tuloksista: 95% vanhemmista on erittäin kiinnostuneita kehittämään lapsen matemaattisia valmiuksia Kysyimme, kuinka kiinnostunut vastaaja olisi saamaan lisätietoa siitä, miten lapsen matematiikka-asenteita voi kehittää…

Tehdään ihan oikea palapeli

Tehdään ihan oikea palapeli

Palapeli on meille kaikille tuttu, kaikki me olemme niitä tehneet, jotkut vielä aikuisenakin. Silti emme tule ajatelleeksi, kuinka tärkeitä ne ovat lapsen kehitykselle. Myös matemaattinen ajattelu kehittyy palapelien myötä. Ne kehittävät lapsen taitoja yllättävän monipuolisesti. Tässä tekstissä kerron Palapelit ovat tärkeä osa matemaattisen ajattelun kehittymistä  Niiden avulla kehittyy Lisäksi palapeliä rakennellessa harjaantuu Palapelit koostuvat kuvista,…

Kerro mitä ajattelet ja opit matematiikkaa

Kerro mitä ajattelet ja opit matematiikkaa

Tarinoiden kertominen on tärkeä ja monipuolinen taito, jota kannattaa harjoittaa. Kerron tänään kertomisen kyvyn merkityksestä matemaattiselle ajattelulle. Tänään kerron Ihmisen kehittyneen ajattelun perusta on kielitaito, joka mahdollistaa ajattelun pukemisen sanoiksi. Tätä taitoa kutsutaan sisäiseksi puheeksi ja me jokainen käymme mielessämme tätä puhetta kaiken aikaa. Kieli onkin väline, joka mahdollistaa akateemisten taitojen oppimisen. Ilman kieltä me…

Hanki lämpömittari – se vanhanaikainen

Hanki lämpömittari – se vanhanaikainen

Digitalisaatio on mahtava juttu. Maailma kehittyy, tiede kehittyy ja kaikki muuttuu helpommaksi. On kuitenkin (ainakin) yksi asia, joka täytyy jokaisen ymmärtää ensin sen vanhanaikaisen version kautta. Mikä se on, lue tästä. Tässä blogissa kerron Negatiiviset luvut matematiikassa ovat joskus oikein hankala juttu.  Pienet lapset, eivätkä vielä pienet koululaisetkaan kykene abstraktiin ajatteluun. On helppoa oppia lukumääriä…

Tärkein tehtäväsi, jotta lapsesi oppisi matematiikkaa

Tärkein tehtäväsi, jotta lapsesi oppisi matematiikkaa

Asenteen merkitystä matematiikan oppimiseen ei voi korostaa liikaa. Se on paljon geneettisiä osaamiseroja merkittävämpi tekijä siinä, kuka oppii matematiikkaa. Asenne on tärkein! Lue tästä kirjoituksesta Tutkimuksissa kautta aikojen suurin matematiikan oppimisen este on se, ettei itse usko oppivansa matematiikkaa. Mistä tämä käsitys syntyy? Siihen on monia syitä. Usein se lähtee jo kotoa. Vanhemmat asennoituvat matematiikkaan…

Matematiikkaa lumihangesta

Matematiikkaa lumihangesta

Tänään sataa lunta ja mieleeni tuli symmetria, yksi luonnon ihme. Se on  myös matematiikkaa ja geometriaa. Symmetria on luonnon rakennusjärjestys. Se on yllättävän samanlainen eri rakenteissa, eläimissä, kasveissa ja kiteissä. Luonnon symmetriasta löytyy kultainen leikkaus ja Fibonaccin luvut. Symmetria miellyttää ihmissilmää ja kuvataiteilijat ovatkin käyttäneet tätä tietoa hyväkseen. Jokainen on kuvaamataidossa oppinut ainakin sen, että…